Bouw energieneutrale wijk

In De Markiezaten realiseert woningcorporatie Stadlander een nieuw en bijzonder woonwijkje. In “Hof van Merksem” komen zestien sociale huurwoningen,  met ‘nul-op-de-meter’.

Dat wil zeggen dat de woningen energieneutraal zijn. Dat wordt bereikt door een combinatie van energiebesparende maatregelen en het opwekken van energie.

Zo zijn de woningen goed geïsoleerd en voorzien van zonnepanelen. De verwarming gebeurt via aardwarmte. Datzelfde systeem zorgt tijdens de zomerperiode voor koeling van de woningen.

Stadlander verwacht dat er zoveel energie wordt opgewekt dat de huishoudens daarmee in staat zijn te voorzien in hun eigen behoefte en zelfs stroom kunnen terug leveren aan het elektriciteitsbedrijf. In dat laatste geval levert dat huurders dan geld op.

De woningen bestaan uit een woonlaag met een kap en zijn levensloopbestendig: huurders kunnen er ook blijven wonen op het moment dat ze met een beperking te maken krijgen of hulpbehoevend worden.

Stadlander verwacht dat de woningen eind dit jaar klaar zijn. Huurders die een plekje willen veroveren in Hof van Merksem kunnen zich inschrijven via www.zuidwestwonen.nl.

 

Lees hier het uitgebreide artikel in BN/De Stem online